Skip to content
  • Naslovna
  • O nama
  • Usluge
    • Nutricionizam i dijetoterapija
    • Mršavljenje
    • Fitness i vježbanje
    • Online izazov
  • Blog
  • Besplatni materijali
  • Kontakt
Menu
  • Naslovna
  • O nama
  • Usluge
    • Nutricionizam i dijetoterapija
    • Mršavljenje
    • Fitness i vježbanje
    • Online izazov
  • Blog
  • Besplatni materijali
  • Kontakt
  • FAQ
  • Pretraga
Korisni alati

Kako izgleda prehrana za dijabetičare?

22 siječnja, 2024

Dijabetes je kronična bolest koja se javlja zbog povećane količine šećera ili glukoze u krvi.  Ova bolest može se uspješno prevenirati pravilnom prehranom i fizičkom aktivnošću. Posebno je važno posvetiti pažnju edukaciji o tome kako izgleda prehrana za dijabetičare. U nastavku donosimo osnovne savjete kako biste bolje očuvali vaše zdravlje.

 

Šećerna bolest ili dijabetes (lat. diabetes mellitus) je metabolički poremećaj obilježen stanjem kronične hiperglikemije s poremećenim metabolizmom ugljikohidrata, masti i proteina zbog oštećene sekrecije inzulina i/ili djelovanja inzulina. 

Liječenje dijabetesa

Liječenjem dijabetesa nastoji se “normalizirati”, tj. ispraviti poremećaj metabolizma i spriječiti odnosno odložiti nastanak komplikacija šećerne bolesti u koje idu prvenstveno one na očima, bubrezima, živcima i krvnim žilama.

Razlikujemo šećernu bolest tip 1, šećernu bolest tip 2, šećernu bolest u trudnoći.

Šećerna bolest tip 1 javlja se kad je apsolutni manjak sekrecije inzulina kao rezultat autoimunog razaranja beta stanica gušterače koje luče inzulin.

Šećerna bolest tip 2 posljedica je inzulinske rezistencije u ciljnim organima i posljedično smanjenog izlučivanja inzulina iz beta stanica gušterače. Bolest je progresivnog tijela i sve više ljudi diljem svijeta obolijeva upravo od ove bolesti. Porast tjelesne mase i debljine te tjelesna neaktivnost smatra se da su razlozi sve većem broju oboljelih.

 

U svim oblicima dijabetesa potrebna je:

  • dijetalna prehrana,
  • određena fizička aktivnost (tjelesna aktivnost pomaže da se uz pomoć inzulina glukoza pretvara u energiju. To je posebno potrebno nakon uzimanja većih obroka, a sve s ciljem sprječavanja naglog porasta glukoze u krvi),
  • samokontrola i edukacija (značajan je aktivan stav bolesnika prema bolesti).

 

 

Simptomi dijabetesa

Dijabetes se javlja nizom simptoma, a neki od njih su:

  • često mokrenje
  • izražen osjećaj žeđi
  • konstantan osjećaj gladi
  • izražen umor
  • nagli gubitak kilograma
  • razdražljivost
  • zamućeni vid.

Ako na vrijeme ne započnete s liječenjem, može doći do naglog pogoršanja.

 

Prehrana za dijabetičare

Jednostavni ugljikohidrati, kao što su glukoza, fruktoza i saharoza, ne preporučuju se u prehrani osoba s dijabetesom, osim u niskim količinama u liječenju hipoglikemije (niske razine glukoze u krvi). Posebnu pažnju valja obratiti na unos fruktoze koja je sve prisutnija u modernim prerađenim proizvodima u obliku fruktoznih sirupa. Smatra se da prekomjeran unos fruktoze nepovoljno utječe na lipidni profil, debljinu i metabolički sindrom. Istodobno, fruktoza iz voća ne smatra se problemom jer su količine tako unesene fruktoze prihvatljive.

Unos trans-masnih kiselina iz hidrogeniranih biljnih ulja (i svih namirnica koje ih sadrže, poput vafla, keksa, lisnatog tijesta i sličnih proizvoda) treba u potpunosti ograničiti. Kod unosa bjelančevina prednost bi trebalo dati bjelančevinama biljnog podrijetla i to onima iz ribe i mesa peradi.

Ako se pravilnoj prehrani pridoda i redovita tjelovježba te izbjegavanje stresa, razina glukoze u krvi zasigurno će se početi približavati željenim (referentnim) vrijednostima.

Zaključci istraživanja „Diabetes Prevention Program” ukazuju da gubitak od 5 do 7 % tjelesne mase uz umjerenu tjelovježbu u trajanju 150 minuta tjedno kod pretilih i osoba s prekomjernom tjelesnom masom smanjuje incidenciju dijabetesa za čak 58 %. Stoga su prehrana i način života moćni alati za borbu s dijabetesom.

 

 

Preporučuje se:

  • Jesti više puta dnevno.
  • Jesti namirnice bogate vlaknima (voće, povrće, cjelovite žitarice, sjemenke).
  • Oprezno s ugljikohidratima. Trebate paziti da konzumirate točno određenu količinu ugljikohidrata.
  • Jesti raznoliko voće i povrće.
  • Jesti manje masnu hranu.
  • Smanjiti konzumaciju soli.
  • Jesti manje porcije.
  • Ograničiti konzumaciju alkohola.
  • U prehranu uključite masnu ribu poput lososa i srdela.

 

 Glavna načela prehrane kod šećerne bolesti su planiranje unosa energije, ritam obroka kojih mora biti 5 ovisno o terapiji, sastava makronutrijenata uz dovoljan unos prehrambenih vlakana. Dnevni unos namirnica određuje se s obzirom na tjelesnu masu i tjelesnu aktivnost.

 

Birajte ugljikohidrate s niskim glikemijskim indeksom 

Preporučuje se unos namirnica s niskim glikemijskim indeksom, a ograničiti namirnice s visokim glikemijskim indeksom. Namirnice koje imaju visoki glikemijski indeks hrane naglo podižu razinu šećera u krvi nakon što se određena namirnica pojede i probavi. To je nešto što želimo ograničiti kod osoba koje boluju od šećerne bolesti. Cilj je razinu šećera održati više manje konstantnom u čemu nam pomažu namirnice koje imaju niski glikemijski indeks hrane. Nakon unosa takvih namirnica naš šećer u krvi sporije raste što je svakako poželjno.

 

Ograničenje brzo probavljivih ugljikohidrata ne znači izbjegavanje svih ugljikohidrata. Cjelovite, neprerađene žitarice izvrstan su izvor energije. Također su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima. Škrob iz cjelovitih žitarica je najzdraviji jer daje maksimalnu hranjivost i sporo se razgrađuje u krvotok.

 

Opcije hrane od cjelovitih žitarica uključuju:

  •  kruh od cjelovitih žitarica
  •  mahunarke poput graha ili leće
  •  integralnu tjesteninu
  •  divlju ili smeđu riža
  •  žitarice cjelovitog zrna bogate vlaknima kao što su kvinoja, amarant, heljda, proso…..

 

Birajte izvore proteina i zdrave masti

Hrana s visokim udjelom natrija, zasićenih masti, kolesterola i trans masti može povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Međutim, to ne znači da morate izbjegavati sve masti. Hrana bogata “dobrim masnoćama” može pomoći u snižavanju razine kolesterola. I mononezasićene i polinezasićene masti su dobre masti. Pokušajte zamijeniti crveno meso na svom tanjuru plavom ribom bogatom omega-3 masnim kiselinama poput lososa, skuše i haringe.

 

Ostale namirnice koje su dobrodošle su:

  • maslinovo ulje
  • avokado
  • orasi i sjemenke.

 

Namirnice koje treba ograničiti:

  •  crveno meso
  •  prerađeno meso
  •  mliječni proizvodi s visokim udjelom masti poput sira.

 

Ne zaboravite na dovoljan unos voća i povrća

 Balansiranje ugljikohidrata sastavni je dio dijete za dijabetes. Prerađeni i rafinirani ugljikohidrati nisu najbolja opcija, ali uključivanje cjelovitih žitarica i dijetalnih vlakana može biti korisno na mnogo načina. Cjelovite žitarice bogate su vlaknima te korisnim vitaminima i mineralima. Dijetalna vlakna pomažu zdravlju probave i pomažu vam da se osjećate zadovoljnije nakon jela.

 Voće je često prepuno vlakana, kao i vitamina, minerala i antioksidansa. Pazite da odaberete cijelo voće umjesto soka kako biste unijeli korisna vlakna. Što je više kožice na voću, to sadrži više vlakana.

 

Voće bogato vlaknima uključuje:

  • borovnice
  • maline
  • brusnice
  • kruške
  • dinje
  • grejp
  • trešnje.

 

Voće koje treba ograničiti:

  • lubenice
  • ananas
  • grožđice
  • marelice
  • grožđe.

 

Povrće je također odličan dodatak svakom obroku. Imaju malo kalorija i visok sadržaj vode pa vam mogu pomoći da se osjećate siti s manje kalorija. Idite na boju i veću raznolikost. 

Dobre opcije su:

  • brokula
  •  špinat
  •  paprika
  •  zeleni grah
  •  rajčice
  •  celer
  •  kupus

 

Ako imate dijabetes, trebali biste rasporediti unos ugljikohidrata tijekom dana kako biste izbjegli nepotrebne skokove u razini šećera u krvi. I budite sigurni da ste odabrali porcije koje vam pomažu da postignete ili održite svoju težinu.

Naposljetku, svakako pratite i bilježite razinu šećera u krvi tijekom dana, kao i prije i poslije jela. Ako ne znate kako si pomoći i sastaviti svoj jelovnik za dijabetes, javite se za poseban program prehrane.

 

Foto: Freepik, Pexels

Podijelite:

Pretplati se na newsletter!

Nutricionističko savjetovalište i centar za mršavljenje by Andrea Bilandžija

Izbornik

  • Naslovna
  • O nama
  • Usluge
  • Blog
  • Kontakt
  • FAQ

Kontakt

  • Vrbik III. 8, Zagreb
  • +385 99 591 9769
  • info@nutricentar.hr

Društvene mreže

Facebook Instagram
Copyright © 2024 Nutricentar | Izrada web stranica sa ♥ MJ DIGITAL DESIGN Izrada web stranica i web shopova MJ DIGITAL DESIGN
Upravljajte pristankom za kolačiće
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
Funkcionalni Uvijek aktivni
Tehničko skladištenje ili pristup je striktno neophodan za legitimnu svrhu omogućavanja korištenja određene usluge koju izričito traži pretplatnik ili korisnik, ili u jedinu svrhu izvršenja prijenosa komunikacije preko elektronske komunikacijske mreže.
Postavke
Tehničko skladištenje ili pristup su neophodni za legitimnu svrhu čuvanja podešavanja koje ne traži pretplatnik ili korisnik.
Statistika
Tehničko skladište ili pristup koji se koristi isključivo u statističke svrhe. Tehničko skladište ili pristup koji se koristi isključivo u anonimne statističke svrhe. Bez sudskog naloga, dobrovoljne suglasnosti od strane vašeg dobavljača internet usluge ili dodatnih zapisa treće strane, informacije sačuvane ili preuzete samo za ovu svrhu obično se ne mogu koristiti za vašu identifikaciju.
Marketing
Tehničko skladište ili pristup su potrebni za kreiranje korisničkih profila za slanje reklama ili za praćenje korisnika na web stranici ili na nekoliko web stranica u slične marketinške svrhe.
Upravljajte opcijama Upravljanje uslugama Manage {vendor_count} vendors Pročitajte više o ovim svrhama
Pogledaj postavke
{title} {title} {title}

Pošaljite nam poruku!

Izbornik

  • Naslovna
  • O nama
  • Usluge
  • Blog
  • Besplatni materijali
  • Kontakt
  • FAQ

Kontakt

  • Vrbik III. 8, Zagreb
  • +385 99 591 9769
  • info@nutricentar.hr

Društvene mreže

Facebook Instagram
Korisni alati
Search