Opstipacija ili zatvor predstavlja izostanak spontanog pražnjenja crijeva koji može biti prolazan (fiziološki ili stresogeni) fenomen, ali i posljedica brojnih bolesti ili stanja koje pogađaju čovjeka moderne civilizacije. Donosimo vam savjete kako si pomoći.
Konstipacija (zatvor) je stanje koje podrazumijeva nepravilno i otežano pražnjenje crijeva. Najčešći uzroci konstipacije su funkcionalne naravi (nedovoljni unos tekućine i vlakana, prekomjerno korištenje laksativa, redovito uzimanje određenih lijekova, neke neurološke bolesti itd.). Učestalost konstipacije raste s dobi posljedično općem starenju organizma, usporavanju metabolizma, smanjivanju dnevnog unosa vode, vlakana, fizičke aktivnosti.
Prilagodba prehrane
Bez obzira na uzrok i razloge koji su doveli do nastanka konstipacije, kod svih osoba s ovim problemom potrebna je određena prilagodba prehrambenih navika. Najvažnije mjere liječenja i prevencije su edukacija, samokontrola i poboljšanje životnih navika bolesnika. U slučaju da je prolaz crijevnog sadržaja usporen, dolazi do apsorpcije vode od strane sluznice crijeva uz pojavu “tvrde” stolice. Ritam normalnog pražnjenja varira od 2 do 3 stolice dnevno do 1 stolice u tri dana.
Po iskorištavanju hranjivih sastojaka hrane, neiskorištene otpadne tvari dospijevaju u debelo crijevo, odakle se za 18 do 24 sata izlučuju iz organizma. Ako u tom vremenu ne dođe do njihove eliminacije iz organizma, počinju se nagomilavati uz razvijanje raznih simptoma poput nadutosti, nelagode ili primjerice oslabljenog apetita.
Prehrambene smjernice kao pomoć u rješavanju problema zatvora
Današnjim načinom života problem opstipacije postaje sve izraženiji, a razlozi uključuju:
- nepravilnu i neredovitu prehranu
- preskakanje obroka
- uživanje rafinirane hrane koja ne sadrži prehrambena vlakna
- nedostatak vitamina B
- odgađanje potrebe za pražnjenjem crijeva.
Potrebno je unositi dovoljno vlakana. Vlaknima su bogati različiti prirodni izvori – voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi. Preporučeni dnevni unos vlakana za žene je najmanje 20 g, a za muškarce 30 g. Topljiva vlakna se otapaju u vodi i navlače vodu stvarajući masu poput gela (zobene mekinje, jabuke, kruške, mahunarke, ječam). Netopljiva vlakna se ponašaju poput spužve i bubre u crijevima povećavajući volumen stolice i ubrzavajući prolaz hrane kroz probavni trakt (pšenične i kukuruzne mekinje, povrće, mljevene lanene sjemenke, suhe šljive).
Jedite više manjih obroka dnevno. Ograničite unos suhe hrane (sendviči, pekarski proizvodi i sl.), mesnih prerađevina, procesirane industrijske hrane, grickalica, čokolade i drugih slastica. Također, ograničite unos banana, kofeina, alkohola i žvakaćih guma. Za pripremu i obradu namirnica odaberite kraće kuhanje, blanširanje, pirjanje u vlastitom soku, pečenje s minimalnim korištenjem masnoće.
Pijte dovoljne količine tekućine, najmanje 6 do 8 čaša dnevno. Od tekućina preporučljivo je unositi vodu, mineralnu vodu obogaćenu magnezijem, svježe cijeđene sokove od voća i povrća, lagane biljne čajeve blago zaslađene medom, probiotike i jogurte. Konzumirati možete i mesne, povrtne i riblje juhe. Ako se bavite redovitom tjelesnom aktivnošću od 30 minuta dnevno, možete si pomoći u uspostavi redovitog pražnjenja crijeva.
Namirnice koje bi trebalo konzumirati:
- Mahunarke (grah, slanutak, grašak, leća)
- Batat
- Orašasti plodovi (orah, badem)
- Kruh od cjelovitog zrna raži
- Voće (kruške, jabuke, šljive, borovnice, kupine, maline)
- Povrće (artičoka, mrkva, brokula, cvjetača, kupus, kiseli kupus, cikla, luk, češnjak, kelj)
- Lanene sjemenke (lanene, psyllium..)
- Sušeno voće (šljive, grožđice, marelice, smokve)
- Začini i bilje (lovor, ružmarin, bosiljak, kim, komorač, mažuran, menta,stolisnik, anis).
Javite mi se i zatražite svoj individualni plan prehrane.
Foto: Freepik