Skip to content
  • Naslovna
  • O nama
  • Usluge
    • Nutricionizam i dijetoterapija
    • Mršavljenje
    • Fitness i vježbanje
    • Online izazov
  • Blog
  • Besplatni materijali
  • Kontakt
Menu
  • Naslovna
  • O nama
  • Usluge
    • Nutricionizam i dijetoterapija
    • Mršavljenje
    • Fitness i vježbanje
    • Online izazov
  • Blog
  • Besplatni materijali
  • Kontakt
  • FAQ
  • Pretraga
Korisni alati

Kako potaknuti probavu prehranom ako vas muči zatvor? Ove smjernice vam mogu pomoći

1 siječnja, 2024

Opstipacija ili zatvor predstavlja izostanak spontanog pražnjenja crijeva koji može biti prolazan (fiziološki ili stresogeni) fenomen, ali i posljedica brojnih bolesti ili stanja koje pogađaju čovjeka moderne civilizacije. Donosimo vam savjete kako si pomoći.

 

Konstipacija (zatvor) je stanje koje podrazumijeva nepravilno i otežano pražnjenje crijeva. Najčešći uzroci konstipacije su funkcionalne naravi (nedovoljni unos tekućine i vlakana, prekomjerno korištenje laksativa, redovito uzimanje određenih lijekova, neke neurološke bolesti itd.). Učestalost konstipacije raste s dobi posljedično općem starenju organizma, usporavanju metabolizma, smanjivanju dnevnog unosa vode, vlakana, fizičke aktivnosti.

 

Prilagodba prehrane

Bez obzira na uzrok i razloge koji su doveli do nastanka konstipacije, kod svih osoba s ovim problemom potrebna je određena prilagodba prehrambenih navika. Najvažnije mjere liječenja i prevencije su edukacija, samokontrola i poboljšanje životnih navika bolesnika. U slučaju da je prolaz crijevnog sadržaja usporen, dolazi do apsorpcije vode od strane sluznice crijeva uz pojavu “tvrde” stolice. Ritam normalnog pražnjenja varira od 2 do 3 stolice dnevno do 1 stolice u tri dana.

Po iskorištavanju hranjivih sastojaka hrane, neiskorištene otpadne tvari dospijevaju u debelo crijevo, odakle se za 18 do 24 sata izlučuju iz organizma. Ako u tom vremenu ne dođe do njihove eliminacije iz organizma, počinju se nagomilavati uz razvijanje raznih simptoma poput nadutosti, nelagode ili primjerice oslabljenog apetita.

 

Prehrambene smjernice kao pomoć u rješavanju problema zatvora

Današnjim načinom života problem opstipacije postaje sve izraženiji, a razlozi uključuju:

  • nepravilnu i neredovitu prehranu
  • preskakanje obroka
  • uživanje rafinirane hrane koja ne sadrži prehrambena vlakna
  • nedostatak vitamina B
  • odgađanje potrebe za pražnjenjem crijeva.

Potrebno je unositi dovoljno vlakana. Vlaknima su bogati različiti prirodni izvori – voće, povrće, cjelovite žitarice, orašasti plodovi. Preporučeni dnevni unos vlakana za žene je najmanje 20 g, a za muškarce 30 g. Topljiva vlakna se otapaju u vodi i navlače vodu stvarajući masu poput gela (zobene mekinje, jabuke, kruške, mahunarke, ječam). Netopljiva vlakna se ponašaju poput spužve i bubre u crijevima povećavajući volumen stolice i ubrzavajući prolaz hrane kroz probavni trakt (pšenične i kukuruzne mekinje, povrće, mljevene lanene sjemenke, suhe šljive).

Jedite više manjih obroka dnevno. Ograničite unos suhe hrane (sendviči, pekarski proizvodi i sl.), mesnih prerađevina, procesirane industrijske hrane, grickalica, čokolade i drugih slastica. Također, ograničite unos banana, kofeina, alkohola i žvakaćih guma. Za pripremu i obradu namirnica odaberite kraće kuhanje, blanširanje, pirjanje u vlastitom soku, pečenje s minimalnim korištenjem masnoće.

Pijte dovoljne količine tekućine, najmanje 6 do 8 čaša dnevno. Od tekućina preporučljivo je unositi vodu, mineralnu vodu obogaćenu magnezijem, svježe cijeđene sokove od voća i povrća, lagane biljne čajeve blago zaslađene medom, probiotike i jogurte. Konzumirati možete i mesne, povrtne i riblje juhe. Ako se bavite redovitom tjelesnom aktivnošću od 30 minuta dnevno, možete si pomoći u uspostavi redovitog pražnjenja crijeva.

 

Namirnice koje bi trebalo konzumirati:

  • Mahunarke (grah, slanutak, grašak, leća)
  • Batat
  • Orašasti plodovi (orah, badem)
  • Kruh od cjelovitog zrna raži
  • Voće (kruške, jabuke, šljive, borovnice, kupine, maline)
  • Povrće (artičoka, mrkva, brokula, cvjetača, kupus, kiseli kupus, cikla, luk, češnjak, kelj)
  • Lanene sjemenke (lanene, psyllium..)
  • Sušeno voće (šljive, grožđice, marelice, smokve)
  • Začini i bilje (lovor, ružmarin, bosiljak, kim, komorač, mažuran, menta,stolisnik, anis).

 

Javite mi se i zatražite svoj individualni plan prehrane.

Foto: Freepik

Podijelite:

Pretplati se na newsletter!

Nutricionističko savjetovalište i centar za mršavljenje by Andrea Bilandžija

Izbornik

  • Naslovna
  • O nama
  • Usluge
  • Blog
  • Kontakt
  • FAQ

Kontakt

  • Vrbik III. 8, Zagreb
  • +385 99 591 9769
  • info@nutricentar.hr

Društvene mreže

Facebook Instagram
Copyright © 2024 Nutricentar | Izrada web stranica sa ♥ MJ DIGITAL DESIGN Izrada web stranica i web shopova MJ DIGITAL DESIGN
Upravljajte pristankom za kolačiće
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
Funkcionalni Uvijek aktivni
Tehničko skladištenje ili pristup je striktno neophodan za legitimnu svrhu omogućavanja korištenja određene usluge koju izričito traži pretplatnik ili korisnik, ili u jedinu svrhu izvršenja prijenosa komunikacije preko elektronske komunikacijske mreže.
Postavke
Tehničko skladištenje ili pristup su neophodni za legitimnu svrhu čuvanja podešavanja koje ne traži pretplatnik ili korisnik.
Statistika
Tehničko skladište ili pristup koji se koristi isključivo u statističke svrhe. Tehničko skladište ili pristup koji se koristi isključivo u anonimne statističke svrhe. Bez sudskog naloga, dobrovoljne suglasnosti od strane vašeg dobavljača internet usluge ili dodatnih zapisa treće strane, informacije sačuvane ili preuzete samo za ovu svrhu obično se ne mogu koristiti za vašu identifikaciju.
Marketing
Tehničko skladište ili pristup su potrebni za kreiranje korisničkih profila za slanje reklama ili za praćenje korisnika na web stranici ili na nekoliko web stranica u slične marketinške svrhe.
Upravljajte opcijama Upravljanje uslugama Manage {vendor_count} vendors Pročitajte više o ovim svrhama
Pogledaj postavke
{title} {title} {title}

Pošaljite nam poruku!

Izbornik

  • Naslovna
  • O nama
  • Usluge
  • Blog
  • Besplatni materijali
  • Kontakt
  • FAQ

Kontakt

  • Vrbik III. 8, Zagreb
  • +385 99 591 9769
  • info@nutricentar.hr

Društvene mreže

Facebook Instagram
Korisni alati
Search