Svakodnevno moramo konzumirati hranu kako bismo svom tijelu osigurali dovoljno energije i hranjivih tvari za pravilno funkcioniranje. Donosimo vam 10 najhranjivijih namirnica na svijetu za koje preporučujemo da se unose na redovnoj bazi.
U jednom danu možemo pojesti samo ograničenu količinu hrane i zato da bismo maksimalno povećali količinu hranjivih tvari koje unosimo, moramo mudro birati hranu koja sadrži najveću količinu i raznolikost hranjivih tvari.
KELJ (i ostalo zeleno lisnato povrće)
Kelj je prepun vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa i raznih bioaktivnih spojeva, a od svog zelenog lisnatog povrća smatramo ga najzdravijim. Posebno je bogat vitaminom C, vitaminom A, vitaminom K1. Također sadrži velike količine vitamina B6, kalija, kalcija, magnezija, bakra i mangana. Upravo zbog toga idealan je saveznik u borbi protiv kroničnih bolesti i ubrzanog starenja. Porcija od jedne šalice ima samo 9 kalorija zbog čega je kelj idealna namirnica za sve koji paze na kilograme.
ČEŠNJAK
Češnjak jelima daje poseban okus, a uz to je i vrlo hranjiv. Ima visok sadržaj vitamina C, B1 i B6, kao i kalcija, kalija, bakra, mangana i selena. Češnjak je također bogat korisnim spojevima sumpora kao što je alicin. Mnoge studije pokazuju da alicin i češnjak mogu sniziti krvni tlak, kao i ukupni i LDL (loš) kolesterol. Također pomaže podići HDL (dobar) kolesterol, potencijalno smanjujući rizik od srčanih bolesti. Češnjak također ima različita svojstva u borbi protiv raka. Sirovi češnjak također ima značajna antibakterijska i antifungalna svojstva.
ZELENI ČAJ
Zeleni čaj smatramo jednim od najzdravijih napitaka na svijetu. Pun je antioksidansa koji imaju mnoge zdravstvene prednosti, poput poboljšane funkcije mozga, smanjenje masnoća, prevencija raka, smanjenje rizika od srčanih bolesti i dr. Ovaj čaj bogat je polifenolima, prirodnim spojevima koji imaju zdravstvene prednosti, poput smanjenja upale i pomoći u borbi protiv raka. Zeleni čaj sadrži katehin koji se zove epigalokatehin-3-galat (EGCG). Katehini su prirodni antioksidansi koji pomažu u sprječavanju oštećenja stanica i pružaju druge dobrobiti.
KURKUMA
Začin poznat kao kurkuma možda je najučinkovitiji dodatak prehrani koji postoji. Mnoge visokokvalitetne studije pokazuju da kurkuma ima velike koristi za vaše tijelo i mozak. Kurkuma – a posebno njen najaktivniji spoj, kurkumin – imaju mnoge znanstveno dokazane zdravstvene dobrobiti, kao što je potencijal za poboljšanje zdravlja srca i prevenciju od Alzheimerove bolesti i raka. Ima snažan protuupalni učinak i jak je antioksidans. Također može pomoći u poboljšanju simptoma depresije i artritisa.
SARDINE (i ostala plava riba)
Sardine su male, masne ribe koje se mogu jesti cijele s kostima zbog čega su odličan izvor kalcija. Sadrže gotovo sve nutrijente koji su potrebni vašem tijelu, a kao i sve druge masne ribe, izrazito su bogate omega-3 masnim kiselinama korisnim za srce.
BOROVNICE (i ostalo bobičasto voće)
Kada je u pitanju nutritivna vrijednost voća, borovnice su u samom vrhu. Pune su snažnih antioksidativnih tvari, uključujući antocijane i razne druge biljne spojeve, od kojih neki mogu prijeći krvno-moždanu barijeru i pružati zaštitne učinke na vaš mozak. Borovnice poboljšavaju pamćenje kod starijih osoba, a pokazalo se i da su pretili muškarci i žene s metaboličkim sindromom imali niži krvni tlak i smanjene markere oksidiranog LDL (lošeg) kolesterola nakon dodavanja borovnica svojoj prehrani. Brojne studije pokazuju da borovnice mogu pomoći u borbi protiv raka.
KEFIR
Kefir je fermentirani mliječni napitak, uzgojen od kefirnih zrnaca. Bogat je izvor kalcija, proteina i vitamina B skupine. Kefir sadrži milijune probiotika, bakterija s potencijalnim zdravstvenim prednostima. Također ima nizak sadržaj laktoze i prepun je vitamina i minerala koji su dobri za vaše tijelo. Niz je potencijalnih zdravstvenih prednosti kefira, uključujući poboljšanje kolesterola, kontrolu šećera u krvi i zdravlje crijeva. Kefir jača vaš imunološki sustav, pomaže u probavnim problemima, poboljšava zdravlje kostiju.
LEĆA
Leća je izvrstan izvor proteina, vlakana i minerala, što je čini jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Nedavne studije pokazale su da leća može poboljšati zdravlje srca, probavu i kontrolu šećera u krvi. Osim toga, leća je dobar izvor antioksidansa i fitonutrijenata koji mogu pomoći u zaštiti od bolesti. Ako želite poboljšati svoje zdravlje, dodajte leću u svoju prehranu!
TAMNA ČOKOLADA (KAKAO)
Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa jedna je od najhranjivijih namirnica koju možete pojesti. Puna je vlakana, željeza, magnezija, bakra i mangana, ali njena najveća prednost je nevjerojatan udio antioksidansa. Dapače, pokazalo se da kakao i tamna čokolada imaju više antioksidansa nego bilo koja druga hrana, uključujući borovnice i acai bobice. Nadalje, tamna čokolada ima snažne zdravstvene prednosti, uključujući poboljšani protok krvi, manji rizik od srčanih bolesti, niži krvni tlak, smanjen oksidirani LDL kolesterol i poboljšanu funkciju mozga.
ORASI
Orasi sadrže alfa-linolensku i linolnu kiselinu, koje mogu imati protuupalna svojstva koja pomažu u održavanju zdravlja krvnih žila uz pozitivan učinak na razinu lipida u krvi. Višestruko nezasićene masne kiseline, koje su za vas bolje od zasićenih masti, obiluju orasima. Zbog visoke razine vlakana, alfa-linolenske kiseline i omega-3 masnih kiselina, kao i jedne od najvećih koncentracija antioksidansa, orasi su prozvani “superhranom”.
Ako želite saznati više zanimljivosti o zdravoj prehrani i zdravom načinu života, zapratite naš Instagram ili mi se javite za nutricionističko savjetovanje.
Foto: Freepik