Gastritis ili upala želuca nastaje uslijed djelovanja raznih kemijskih, fizikalnih ili bakterioloških agensa, ali i kao posljedica nepravilne, agresivne, jako masne i jako začinjene hrane (papar, ljuta paprika, žestoka pića) ili uživanja pokvarene hrane, zaražene bakterijama Salmonela sp. i C. botulinum. Prehrana kod gastritisa može vam pomoći da ublažite simptome.
Gastritis se može podijeliti na akutni i kronični. Kod akutnog gastritisa tegobe nastaju naglo i traju kratko. S druge strane, kod kroničnog gastritisa tegobe mogu trajati mjesecima. Gastritis je bitno liječiti, jer u suprotnom može doći do razvoja ulkusa (čira), pa i karcinoma želuca.
Više je uzroka gastritisa, a najčešći su:
- infekcija bakterijom Helicobacter pylori ( pylori)
- lijekovi – nesteroidni antireumatici (NSAR) (tu spadaju acetil-salicilna kiselina, diklofenak, ibuprofen, ketoprofen)
- alkohol
- teške sustavne bolesti
Simptomi razvoja gastritisa najčešće su:
- bolovi u gornjem dijelu trbuha
- nadutost
- pojava osjećaja sitosti nakon što se pojede količina hrane manja od normalne porcije
- oslabljen apetit
- mučnina ili povraćanje (želučani sadržaj, krv, sadržaj poput taloga kave)
- stolica crna kao katran ili krvava stolica
- umor (ako dođe do razvoja anemije)
Navedeni simptomi mogu se javiti pojedinačno ili u različitim kombinacijama.
Prehrana kod kroničnog gastritisa
Kod gastritisa je jako važno biti upoznat s time kako izgleda prehrana jer postoje namirnice koje treba jesti i druge koje treba izbjegavati.
Prehrana kod kroničnog gastritisa, bez obzira na njegov uzrok, u načelu je poštedna, što znači da u želudac ne smije doći hrana koja iritira sluznicu.
Kiselina u želucu, žgaravica, osjećaj težine i bolovi u želucu su najčešći simptomi kroničnog gastritisa.
Bolesnici moraju svakako izbjegavati:
- Mesne prerađevine i suhomesnate proizvode
- Konzerviranu hrana i u octu konzervirano povrće
- Prženu, pohanu i paniranu hrana
- Pripremljenu hranu, gotovu hranu i brzu hranu
- Slatkiše
- Kavu, jake čajeve, kakao i čokoladu
- Proizvode od rajčice (pasirana rajčica, ketchup, koncentrat rajčice i sjeckanu rajčicu)
- Umake poput majoneze i gotovih dresinga
- Ananas, kivi, papaju, citruse (limun, naranča, grejp…)
- Cigarete i alkohol
- Papar, vegetu i jake začine
Dodatni savjeti za pripremu hrane ako imate gastritis
Vrlo je bitno da se jede redovito, (cca svakih 2‐4h), odnosno da nema dugih perioda bez hrane (ne više od 4h bez hrane). Izbjegavajte podgrijavanje masne hrane. Izbjegavate konzumiranje hladne ili vruće hrane ili napitke. Jedite polako i dobro prožvakajte hranu. Nakon obroka nemojte leći, nego ostanite u dignutom položaju još barem dva sata.
Dozvoljen način pripreme hrane je kuhanje i pirjanje, a zabranjeno je pohanje, prženje i pečenje. Hranu treba usitniti i dobro sažvakati. Vrlo je bitno jesti redovito (svakih 2 do 4h), a nakon obroka ostati u uspravnom položaju barem još 2h nakon obroka.
Primjer cjelodnevnog jelovnika kod gastritisa
DORUČAK (u roku od sat vremena od buđenja) – 8h
- Zobena kaša
- Kaša od kvinoje
- Probiotički jogurt s palentom
- Smoothie od banane
- Odstajali kruh sa sirnim namazom ili medom
- Posni sir i krekeri ili odstajali kruh
- Kuhana jaja i krekeri ili odstajali kruh
MEĐUOBROCI (između doručka i ručka i ručka i večere) – 11h i 17h
- Voće koje se dobro podnosi
- Kompot
- Probiotički jogurt
- Dvopek ili krekeri
- Frape od banana
- Acidofil ili kefir
RUČAK – 14h
- Domaća juha
- Kuhano meso ili riba s kuhanom rižom ili krumpirom, kuhano povrće
- Juha od povrća
- Lešo povrće s krumpirom i kuhanim mesom ili ribom
- Rižoto s piletinom
- Rezanci s mljevenom govedinom ili puretinom
- Varivo od povrća
VEČERA – 19h
- Rižoto s piletinom, tikvicama i mrkvom
- Kuhano povrće i kuhana jaja (bez jakih začina i octa)
- Juha od povrća
- Probiotički jogurt s palentom
- Posni sir i krekeri ili odstajali kruh
- Varivo od povrća
Ako imate gastritis ili neke druge probavne probleme, a ne znate kako si prilagoditi prehranu, javite se i zatražite svoj plan prehrane.